Is het je wel eens opgevallen dat een nieuw inzicht, dat je bijvoorbeeld ergens op een leiderschapscursus hebt geleerd, ook toepasbaar is op andere vlakken in jouw leven?
Vaak zijn methoden om iets te bereiken in je leven afgeleid van andere bestaande methoden. Zo leer je in de ene cursus iets over leiderschap en de andere cursus iets over zelfvertrouwen en presenteren. Meestal denk je tijdens zo’n cursus al: “hé, dit heb ik ook al geleerd in die andere cursus. Het lijkt er heel erg op, alleen gebruiken we nu andere voorbeelden.”
‘Fake it till you make it’
Toen ik mij dit realiseerde bedacht ik dat een strategie om af te vallen lijkt op iets wat veel mensen al een keertje geleerd hebben (op bijvoorbeeld een leiderschapscursus). Waarschijnlijk ken jij hem al: ‘fake it till you make it’. Ofwel: doen alsof je het kan, terwijl je het nog niet kan, dit zal er dan in resulteren in dat je het wel kan, en dat kan je al! Of: misschien ben jij iemand die heel erg in het manifesteren (de Wet van Aantrekking) gelooft, wat mij betreft nog altijd hetzelfde principe.
Hoe kun je dit nou toepassen om succesvol af te vallen? Het is eigenlijk heel simpel: bedenk wie je nu bent (op het gebied van voeding en eten natuurlijk) bedenk wie je wilt worden (bijvoorbeeld: een persoon die 10 kg is afgevallen en zelfverzekerd is). Bedenk wat je nu doet om de persoon te zijn die je nu bent, en bedenk wat je toekomstige persoon doet om zo te zijn. Het enige wat je nu hoeft te veranderen (makkelijk gezegd) is je gedrag: ga je nu alvast gedragen als de persoon die je wilt worden: ‘fake it till you make it.’
Zo doe je dat
Ik heb het echt niet zelf bedacht en er zijn ook een heleboel hulpmiddelen (visualisatie opdrachten) om je hierbij te helpen. Deze ken en gebruik ik zelf:
- Bijna iedereen heeft een soort van innerlijke criticus, meestal is deze persoon niet mals, kan behoorlijk bot overkomen en is weinig begripvol. Deze criticus zegt bijvoorbeeld: “je bent te dik, dus waarom zou je in godsnaam mooie kleren voor jezelf kopen, dat doen we wel als we slank zijn.” De strategie hier is om je innerlijke criticus te vervangen voor je beste vriend/vriendin, wees je eigen beste vriend/vriendin. Bedenk wat deze persoon tegen jou zou zeggen, meestal is hij/zij veel milder. In dit geval: “koop gewoon iets moois voor jezelf je hebt echt verdiend.”
- Kies je held, al dan niet bestaand of fictief. Het idee is dat je je in moeilijke situaties afvraagt wat jouw held zou doen. Mijn held is een onbestaand fictief figuur, een chique Française uit Parijs. Als ik mij in een situatie bevind waar veel lekker eten en drank is vraag ik mij altijd af wat zij zou doen. Mijn eerste ingeving is om dronken te worden en alles meerdere keren te proeven, de chique Française kies ervoor om alleen te proeven wat ze echt lekker vindt en houdt zich aan een bepaald aantal glaasjes wijn.
- Je innerlijke kind. Ook dit inzicht past wat mij betreft in dit rijtje. Als je het moeilijk hebt luister dan naar je innerlijke kind, vraag je af wat deze nodig heeft en beslis als een ouder figuur over wat nu het beste is voor dit kind. Dus: je bent moe, het was een rotdag, de collega die naast je zat stonk en je bent vandaag twee keer natgeregend. Het laatste waar je nu zin in hebt is een gezonde maaltijd voor jezelf koken, liever bestel je een pizza en als je toch bezig bent met ijs als dessert. Je innerlijke kind is eigenlijk aan het jengelen, het is heel verleidelijk om deze nu te geven wat het wil. Maar je weet ook: als je hieraan toegeeft is de kans groot dat het niet alleen bij de pizza en het ijs blijft, misschien komt er dan ook wel een fles wijn bij kijken, slechte televisieprogramma’s en veel te laat naar bed. Een ding weet je dan zeker: morgen ga je je niet beter voelen. Kijk je als ouder figuur naar deze situatie dan ben je misschien meer geneigd om een broodmaaltijd voor je kind te maken, je warmt nog een pak soep op en stuurt het vroeg naar bed. Dan was deze dag dan misschien wel niet zo fijn, maar betaal je er morgen in iedergeval niet meer de prijs voor.
Disclaimer
Toch een kleine disclaimer. Ondanks dat ik erin geloof dat ieder mens kan afvallen zijn er toch een paar denkbare situaties mogelijk waarin afvallen niet kan. Bepaalde medische aandoeningen of situaties kunnen ervoor zorgen dat het heel moeilijk kan zijn om af te vallen of dat het momenteel niet gezond is om af te vallen. Gelukkig valt slechts een heel klein deel van de mensen hieronder. Daarnaast is niet ieder moment in jouw leven geschikt om af te vallen, ik denk persoonlijk dat het belangrijk is dat je vanuit een soort van neutrale positie start. Als je ongelukkig bent met je gewicht begrijp ik best dat je niet dolblij bent om aan een afvalproces te starten, maar ik denk dat je wel een soort van gezonde basis en motivatie kunt hebben. Of voor jou de tijd rijp is om met afvallen te beginnen mag je zelf bepalen, dit is heel persoonlijk maar bij twijfel zeg ik: wel doen!
Start met persoonlijke begeleiding
Denkt je nu: “heel leuk al die tips, maar het lukt mij gewoon niet”, ik help je graag!
Roos Lanjouw gewichtsconsulent in Zwolle en omgeving