
Ik ben dus Roos, in ben 30 lentes jong, zoals mijn vader altijd zegt, hij noemt mij ‘Roosje abrikoosje’ maar jij mag gewoon Roos zeggen.
Vanaf mijn tienerjaren ben ik al bezig met voeding en gewichtsafname. Toen ik tot de conclusie kwam dat ik niet een platte buik had zoals mijn leeftijdgenootjes ging de knop bij mij om. Mijn vader kwam toen met het voorstel om er een wedstrijdje van te maken. We wilden allebei 5 kilo afvallen en de winnende partij (degene die dat als eerste gelukt was) mocht op kosten van de ander een DVD uitzoeken. Ik won. En als ik nu Alice in Wonderland kijk, moet ik daar altijd weer aan terugdenken.
Ik ben iemand met veel interesses, maar de interesse in voeding blijft ‘plakken’. Daarom ben ik voedingsmiddelentechnologie gaan studeren. In mijn ogen was dit destijds de stoere grote wetenschappelijke zus van de opleiding diëtetiek. Dat is het natuurlijk helemaal niet. Na mijn opleiding belandde ik ook al gauw in de voedingsmiddelenindustrie. Ironisch genoeg kwam ik er zo achter dat ik op grote schaal niet het verschil kon maken.
Tijdens de lockdown en ook de jaren ervoor was ik stilletjes aan zwaarder geworden. Na het eerste corona-jaar nam ik de ‘schade’ op en bleek ik te zwaar te zijn. Ik moest dus opnieuw afvallen. Maar nu kon ik geen DVD winnen… maar wel mijn (mentale) gezondheid terug in balans brengen. Binnen het jaar was ik op het gewicht waar ik mee tevreden was.
En toen wist ik het: ik wil mensen helpen het beste van hun leven te maken en dat begint met een gezond lichaam. Ik werk vanuit bewezen feiten, psychologie en vanuit eigen relevante ervaringen. Het is belangrijk dat we samen altijd kritische blijven of informatie met een korreltje zout te nemen.
Voor mij is het belangrijker dat je oprecht kunt zeggen dat je weer gelukkig bent en je zelfverzekerd voelt dan dat je weer in je broek pas van toen je 20 was.
Mijn besluit staat vast: dit is mijn missie. In een podcast over afvallen hoorde ik voor het eerst: “je zou nooit zo tegen je beste vriendin praten als de manier waarop je tegen jezelf praat”. De achterliggende gedachte is dat je vaak veel aardiger bent voor je vrienden dan voor jezelf. Je zou niet boos of gefrustreerd worden als het hun niet lukt, je zult eerder begrip tonen en iemand motiveren niet op te geven. Dat zorgt er juist weer voor dat de kans van slagen zoveel hoger is. We weten allemaal dat straffen minder oplevert dan belonen. Voilà: alvast mijn eerste gratis advies: wees aardiger voor jezelf en toon meer begrip voor jezelf!
Om jou nog beter te kunnen ondersteunen, blijf ik mezelf continu opleiden binnen mijn vakgebied. Onlangs (juli 2023) heb ik de opleiding tot gewichtsconsulent afgerond, dit is een mooie (menselijke) aanvulling op de ’theoretische’ inzichten in het afvallen.