
Mijn 6 beste afval tips:
dit kan iedereen!
Succesvol afvallen, vanuit een andere invalshoek
Om succesvol af te vallen is het natuurlijk belangrijk dat je:
inzicht hebt in je voeding, dat je begrijpt hoe voeding in elkaar zit (macronutriënten en kilocalorieën), begeleiding kan je heel erg helpen, realistisch te werk gaan en je moet gemotiveerd blijven.
Omdat dit wat vage begrippen zijn heb ik een lijstje met wat leuke praktische tips gemaakt om je te motiveren en op weg te helpen.
Tip 1: Eet vaker
Zorg dat je genoeg eet momenten op een dag hebt, zelf probeer ik er tenminste 5 op een dag te hebben (drie maaltijden en zeker twee keer een tussendoortje).
Door regelmatig wat te eten voorkom je een sterk hongergevoel. Dat is belangrijk, want is het je wel eens opgevallen dat je vaak minder goede keuze maakt als je enorme honger hebt? Dat is niet zo gek, vaak is je bloedsuikerwaarde op zo’n moment erg laag en dan wil je lichaam maar één ding: deze weer zo snel mogelijk weer op pijl proberen te krijgen. Opeens ben je niet meer zo kritisch over wat je in je mond stopt.
Tip 2: Ga wandelen
Er zijn echt heel veel gezondheidsvoordelen voor wie elke dag een stukje gaat wandelen. Het is goed voor je hersenen, je hart, je gemoedstoestand en bij het verliezen van lichaamsgewicht. En dat voor slechts 20 minuten per dag!
Ga bijvoorbeeld wandelen na een maaltijd, dan kom je minder snel in de verleiding nog te gaan snoepen. Of ga wandelen op een moment dat je zin in snacken hebt, maar je eigenlijk geen honger hebt. Vaak is die 20 minuten net genoeg om je gedachten te verzetten en je hebt lekker bewogen, twee vliegen in een klap! Hier nog een leuke app om je te helpen motiveren: Ommetje
Tip 3: Doe boodschappen
Ja duh, iedereen doet toch boodschappen? Ik bedoel het anders: haal in huis wat jij nodig hebt om gezonde keuze te kunnen maken op latere momenten, liefst ook nog iets wat je lekker vindt.
Het probleem van gewichtstoename zit vaak tussen (en na) de maaltijden, je tussendoortje/snacks dus. Je hebt vast al wel goede ideeën over wat voor jou gezonde tussendoortjes zijn. Begin alvast met deze in huis te halen zodat ze voor het grijpen zijn als je zin in iets hebt.
Gezonde tussendoortje die ik bijvoorbeeld in huis haal:
- Fruit, liefst zo makkelijk mogelijk dus appels of voorgesneden fruit
- Rijst wafels of luchtige volkoren crackers
- Ongezouten noten
- Zuivel, soms neem ik yoghurtdrink met een fruitsmaakje of ik haal portie verpakkingen met magere Griekse yoghurt
- Eieren, die kook ik per drie en leg ze in de koelkast (blijven ongeveer 7 dagen goed)
- Snack groenten: cherrytomaatjes of komkommer
Tip 4: Kook iets lekkers
Denk aan je lievelingsavondeten, die van mij is sushi of pizza, en ga op zoek naar een caloriearm alternatief.
Dit is even een zoektocht op het internet maar ik garandeer je: er is een alternatief voor jouw lievelingskostje! Voor mijn caloriearme sushi ben ik nog het meest geslaagd, ik vond een recept idee op de Allerhande website waarin de rijst werd vervangen door bloemkoolrijst. In eerste instantie dacht ik ook: “hartstikke smerig!”, maar dat viel dus reuze mee, en nu eet ik dit regelmatig. Ik heb het recept zelfs nog verbeterd, de mayonaise in het recept heb ik vervangen door light fritessaus, nog minder calorieën!
Voor de pizza was het een langere zoektocht, ik kwam opties tegen met tortilla of Matse als bodem, erg lekker maar totaal niet vullend genoeg en dat is voor mij geen optie. Het beste alternatief tot nu toe is een uitgeholde courgette met tomatensaus, tonijn uit blik, kaas en pizzakruiden.
Tip: gebruik zoektermen als: caloriearm, lowcarb, koolhydraat arm, light, mager/slank recepten.
Tip 5: Maak voornemens
Niet die voor het nieuwe jaar, maar voornemens voor wanneer je weet dat je in moeilijke situatie gaat komen zoals verjaardagen, borrels, uiteten gaan of feestjes.
Bedenk van tevoren hoeveel glazen alcohol je gaat drinken, hoeveel bitterballen, wat je gaat bestellen, neem je taart of vraag je een hapje van je partner, enzovoort. Het idee hierachter is dat als je je goed voorbereid hebt en met jezelf iets hebt afgesproken, dan is de kans veel groter dat je minder neemt dan wanneer je je laat verrassen en op het moment zelf de keuze maakt.
Probeer het gewoon eens, en als je bijvoorbeeld geen taart neemt, denk dan ook alvast na over hoe je dit beleefd gaat afslaan.
Tip 6: Ga op de weegschaal staan
Jezelf wegen, ik heb hier al veel verschillende geluiden over gehoord. De een zegt dat het getal op weegschaal niets zegt en dat je er om die reden niet op moet gaan staan. De ander zegt dat het slechts een apparaat is om je vooruitgang bij te houden. Wat mij betreft is het een combinatie tussen die twee: het is een apparaat dat objectief jou een getal geeft en dat zegt niets, maar dat getal kun je wel heel handig gebruiken om je afvalproces meetbaar te maken.
Weegschalen zijn domme apparaten die meestal maar één trucje kunnen (jouw wegen), ga er eens op staan, dan weet je wat je startpunt zal zijn. De weegschaal oordeelt niet, dat hoef jij ook niet te doen. De weegschaal veranderd niets aan jouw gewicht (hoe hoog of hoe laag) maar kan je wel helpen sturing te geven aan jouw proces.
Als je jezelf regelmatig weegt krijg je inzicht in waar je van aankomt en afvalt, zo kun je snel bijsturen als dat nodig is. Als je zelden op de weegschaal staat mis je deze kans en moet je misschien grotere aanpassingen gaan maken.
Laat de weegschaal je humeur niet bepalen, daarvoor is het niet bedoeld. Heeft het ding toch invloed op je humeur, weeg je dan niet te vaak, een keer per week is voldoende.
Start met persoonlijke begeleiding
Denkt je nu: “heel leuk al die tips, maar het lukt mij gewoon niet”, ik help je graag!
Roos Lanjouw gewichtsconsulent in Zwolle en omgeving
